Kort nieuws

Solaytec onderhandelt met eerste klant

Leestijd: 2 minuten

Solaytec heeft een potentiële afnemer gevonden voor zijn supersnelle ALD-technologie. De TNO-spin-out onderhandelt momenteel over de levering van de eerste machine, die bedoeld is voor de ontwikkeling van procestechnologie. ’PV-fabrikanten zijn nog volop bezig hun celconcept te optimaliseren. Daarvoor is deze tool‘, zegt hoofd marketing en sales Roger Görtzen van Solaytec. Als zonnecelmakers ergens in 2012 met volumeproductie beginnen, heeft zijn bedrijf de daarvoor benodigde machine ook gereed, denkt Görtzen.

Solaytec werkt aan een concept om atoomlaagdepositie (ALD) geschikt te maken voor de fabricage van zonnecellen. Onderzoek van de TU Eindhoven heeft aangetoond dat een met ALD aangebrachte film aluminiumoxide als passivatielaag het rendement ten goede komt, maar het ALD-proces is in conventionele vorm te traag om het tempo van PV-fabrikanten bij te houden. Solaytec heeft het traditionele batchproces daarom omgevormd in een volcontinu proces.

De technologie komt uit de keuken van TNO, maar inmiddels staat het project op eigen benen als zelfstandig bedrijf. Het eerste werkkapitaal komt, behalve van TNO, van de Duitse machinebouwer Rena en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, zo maakte Solaytec vandaag bekend. Bedragen zijn niet genoemd, maar Arnold Stokking, directeur industriële innovatie bij TNO, heeft in een presentatie wel eens een bedrag van zes miljoen euro laten vallen. Verder dragen op risk-reward-basis nog zeven Nederlandse bedrijven bij aan de ontwikkeling van de ALD-machine.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content