Kort nieuws

Solaytec haalt 6 miljoen op

Leestijd: 2 minuten

TNO-spin-out Solaytec heeft 6 miljoen euro werkkapitaal bij aandeelhouders opgehaald en daarmee staat het licht op groen om een atoomlaagdepositiemachine voor de zonnecelindustrie naar de markt te gaan brengen. Dat heeft directeur Industriële Innovatie Arnold Stokking van TNO vorige maand gezegd op de Technology Investment Roadmap-bijeenkomst van Point-One. Eerder had het consortium van zeven Nederlandse hightechbedrijven al een Pieken in de Delta-subsidie in de wacht gesleept.

Onderzoek aan de TU Eindhoven heeft uitgewezen dat een met atoomlaagdepositie (ALD) aangebrachte laag aluminiumoxide het rendement van silicium zonnecellen significant kan verbeteren. In haar gebruikelijke verschijningsvorm is ALD echter ongeschikt voor de productie van zonnecellen. Om een laag op te brengen van enkele nanometers dik moet een reactor verscheidene malen leeg- en volgepompt worden met twee verschillende gassen. Zelfs als vele wafers tegelijk zouden worden blootgesteld aan deze zelf-limiterende chemische reactie in twee delen, is dat nog te traag om de productiedrift van de solarindustrie bij te houden.

TNO, maar ook ASMI-spin-off Levitech, passen daar een mouw aan door het ALD-proces niet in de tijd maar in de ruimte ’uit te smeren‘. De plakken bewegen in dit volcontinue productieproces door kamers van reactieve gassen, die van elkaar worden gescheiden door inerte zones. In het TNO-concept shuttelt de wafer heen en weer tussen twee kamers, terwijl Levitech die in serie achter elkaar zet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content