Analyse

‘Solarsubsidies pure verspilling’

Leestijd: 2 minuten

De miljarden subsidie die de wereld het afgelopen decennium in de zonne-energiesector heeft gepompt, is pure verspilling, vindt het gerenommeerde weekblad The Economist.

Net als Bits&Chips kon de The Economist het faillissement van Solyndra niet onbecommentarieerd laten passeren (zie ’Solyndrama‘ in Bits&Chips 10, 2011, en ’Thou orb aloft full-dazzling‘ in The Economist van 15 oktober 2011). Voor het liberale Britse weekblad was de zinkende zonnepaneelmaker echter niet zozeer slachtoffer van moordende concurrentie uit China, als wel een schoolvoorbeeld van de ellende die staatsbemoeienis op de vrije markt oplevert.

Solyndra fabriceerde cilindervormige Cigs-modules, een product dat bij voorbaat scepsis opriep in de industrie: waarom niet gewoon vlak, dat is toch veel makkelijker en goedkoper? Velen claimen dan ook het faillissement van mijlenver aan te hebben zien komen. Dat was vervolgens olie op het vuur nadat de affaire een flinke politieke staart had gekregen in de Verenigde Staten. Daar zijn vooral veel Republikeinen fel gekant tegen subsidies, maar de regering-Obama had juist een half miljard dollar aan garanties toegezegd en ging het schip in. Toen er ook nog allerlei dubieuze contacten tussen het Department of Energy en Solyndra aan het licht kwamen, roken de Republikeinen vanzelfsprekend hun kans. In het commentaar schaart The Economist zich wat betreft de subsidiescepsis aan hun zijde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content