Solarchip NXP zoekt maximaal vermogen op


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

NXP heeft een IC gelanceerd om zo efficiënt mogelijk vermogen te onttrekken aan zonnecellen. De MPT612-chip bereikt een efficiëntie van 98 procent door via maximum power point tracking (MPPT) de optimale elektrische condities op te zoeken. ’Vergeleken met traditionele pulsbreedtemodulatie-controllers kunnen MPPT-regelaars tot 30 procent meer energie uit een zonnepaneel halen‘, zegt Jan Willem Vogel van NXP. Vogel geeft leiding aan de marketingafdeling voor industriële applicaties.

De uitvoer van zonnecellen vertoont een karakteristieke relatie tussen stroom en voltage. De curve heeft de vorm van een winkelhaak met een wat rondere hoek. Precies in de ’knie‘ is het opgewekte vermogen optimaal. De positie van dat maximum verschilt per zonnecel en onder verschillende condities. Het loont daarom om een chip het optimum voortdurend op te laten zoeken. NXP doet dat met een speciaal algoritme, waarop patent is aangevraagd.

De MPT612 draait op een 32 bit Arm7TDMI-S-processor en is behalve in zonnepanelen ook te gebruiken voor andere DC-DC-conversietoepassingen, zoals in batterijopladers of brandstofcellen.