Redactioneel

Softwareshit

René Raaijmakers is uitgever van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Binnen het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst vallen zeven projecten en slechts één gaat over software: het fieldlab High Tech Software Cluster. Feitelijk is het geen laboratorium; de ruim twintig deelnemers ontwikkelen niets samen. Hooguit doen ze wat experimenten. Hun missie is vooral het belang van software uitdragen. Software gaat immers een cruciale rol spelen in de ontwikkeling, productie en verdienmodellen van hightech systemen. Daar zouden meer spelers in het wereldje zich sterk voor moeten maken.

Binnen onze tech-industrie maken we software van wereldklasse. Probleem is alleen dat de wereld dat nog niet weet. In andere markten zoals software voor administratie, consumenten en internet waren de Amerikanen ons te snel af. De grote vraag is: gaan onze bedrijven de kansen in de technische en industriële software wel pakken?

Onze sterktes liggen bij complexe software voor laagvolumeproducten. We hebben veel ervaring met concurrent, eventgedreven, reactieve systemen. We zijn gewend om daar complexe architecturen mee te bouwen. Wij zetten niet alles in de wachtrij; onze software reageert direct op signalen en bewegingen. In dat soort digitale kennis en architecturen zijn we sterk. Dat zorgt voor productiviteit, precisie en betrouwbaarheid in de microscopen, printers en steppers die hiervandaan komen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content