Achtergrond

Sociale robot helpt handje met dagelijks ritme

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

Bij zorgrobots draait het vaak om fysieke hulp in de huishouding. De Rotterdamse startup Tinybots richt zich met zijn ‘robot’ Tessa juist op de sociale kant.

Of de benaming ‘robot’ nou het meest passend is voor Tessa van startup Tinybots? Wang Long Li weet het ook niet zeker – bewegen is er bij de houten Tessa niet bij. Maar eigenlijk doet dat er niet zo veel toe. Het doel van het bedrijf, dat hij samen met Robert Paauwe oprichtte, is glashelder: ‘Wij maken een simpele, toegankelijke, sociale robot voor ouderen met dementie en hun familie die voornamelijk communiceert en luistert, om een persoon dagelijks te ondersteunen met structuur. Met het uiteindelijke doel om hen te activeren’, zegt Li.

Mensen met beginnende dementie willen namelijk vaak nog zelfstandig blijven leven. ‘Wat we zien, is dat deze groep, met name in de vroege en middenfase, thuis wil blijven wonen, fysiek nog veel kan en nog de meeste dingen zelf wil blijven doen. Maar helaas door het ziektebeeld gaan sommige dingen niet zo makkelijk meer. Ze vergeten de volgorde van handelingen, ze weten niet meer welke afspraken er zijn, en dat leidt tot ongewenste situaties’, legt Li uit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content