Achtergrond

Snoepautomaten houden 2g springlevend

Nieke Roos
Leestijd: 5 minuten

4g is nog nauwelijks uitgerold of iedereen heeft alweer de mond vol van 5g. Maar de vorige generaties zijn niet dood. Sterker: zelfs 2g is nog springlevend. Voor een belangrijk deel dankzij het iot, zien ze bij de Hilversumse telecomspecialist Aimvalley, die dit jaar zijn 15-jarige jubileum viert.

De telecom is een business van de lange adem. Als er één ding is dat het Hilversumse Aimvalley heeft ervaren in de precies vijftien jaar die het nu bestaat, dan is het dat wel. ‘Het kan heel lang duren voordat een product van de grond komt, maar als dat eenmaal is gelukt, dan blijft het ook heel lang lopen’, weet Theo Muys, oprichter en ceo van het jubilerende bedrijf dat in 2003 ontstond uit het eens zo roemrijke Lucent.

Mooi voorbeeld is de SDH-techniek (synchrone digitale hiërarchie), eind jaren tachtig bedacht om digitale telecomsignalen te transporteren over kabels en straalverbindingen. ‘Een van onze eerste producten als startup was een SDH-systeem’, kijkt Muys terug. ‘Toen we dat in 2004 introduceerden, kregen we al het verwijt dat de techniek niet meer van die tijd was; toch is het een groot succes geworden. Tot vorig jaar hebben we er veertigduizend van verkocht. We zijn er nu mee gestopt, maar alleen omdat het te veel werk was om het systeem aan Rohs 6 te laten voldoen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content