Smartphoneverkopen stijgen in dalende mobieltjesmarkt


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

In het eerste kwartaal is de verkoop van mobieltjes gedaald met 8,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl de smartphoneverkopen met 12,7 procent stegen, zegt Gartner. Volgens het marktonderzoekbureau is het de grootste kwartaal-op-kwartaaldaling sinds het in 2001 begon te meten. 269,1 miljoen gewone mobiele telefoons gingen er over de toonbank, tegen 36,4 miljoen smartphones.

Nokia is nog steeds aanvoerder in de mobieltjes, maar ziet zijn aandeel wel dalen: waren de Finnen begin 2008 nog goed voor 39 procent van de verkochte telefoontjes, nu is dat gedaald naar 36 procent. Nummer twee Samsung zag zijn aandeel toenemen van 14 naar 19 procent. LG, Motorola en SonyEricsson hebben nu een aandeel van respectievelijk tien, zes en vijf procent.

De ranglijst voor smartphones ziet er heel anders uit, met de uitzondering dat ook hier Nokia stevig bovenaan staat met een aandeel van ruim 41 procent. Blackberry-maker Research In Motion (Rim) volgt op afstand met twintig procent en Apple wist bijna elf procent van de markt aan zich te binden. Deze twee bedrijven maken sterke groei door: het eerste kwartaal vorig jaar had Rim nog 13 procent en Apple 5. Diensten en applicaties zijn toonaangevend geworden voor het succes van een smartphone, interpreteert Gartner deze tweede en derde positie. De opkomst van slimme telefoon heeft ook veel te maken met touchscreens, denkt de marktonderzoeker. ’Touch om de touch was voldoende om de groei in het middensegment aan te jagen‘, zegt Roberta Cozza van het bedrijf. ’Nauwe integratie met applicaties en diensten rond muziek, mobiele e-mail en internetbrowsen maakte het verschil in de high-end markt.‘

Symbian is nog steeds het dominante OS voor smartphones, geïnstalleerd op nagenoeg de helft van de toestellen. Overigens zou een werknemer van Nokia zich hebben laten ontvallen dat het bedrijf zijn Linux-gebaseerde Maemo-platform wil aanpassen voor smartphonegebruik en wil stoppen met Symbian. Echt realistisch is dit echter niet. Het is evenmin een geheim dat Nokia zijn pijlen ook richt op andere platforms.