Kort nieuws

Smartphone als hart van goedkope zika-test

Leestijd: 2 minuten

Sandia National Laboratories heeft een prototype van een handzaam, usb-gevoed apparaatje ontwikkeld dat met behulp van een smartphone snel op zika en een aantal ander door muggen overgebrachte virussen kan testen. Op het moment dienen patiëntmonsters nog in het laboratorium geanalyseerd te worden, wat lastig is in de minder ontwikkelde gebieden waar deze virussen veel voorkomen.

Het apparaat is mogelijk door een aantal ontwikkelingen in de biochemie de afgelopen jaren. Veel virustesten zijn gebaseerd op de polymerase chain reaction (pcr), het werkpaard van de genetica. Het monster wordt hiervoor in contact gebracht met een oplossing waarin zich primers bevinden: korte stukjes dna die plakken aan een specifiek stukje dna- of rna-code van het virus, en daar de aanmaak van een complementaire dna-streng in gang zetten.

Het monster wordt nu een aantal keer opgewarmd en weer afgekoeld. Bij elke opwarming valt het dubbelstrengs dna uiteen in twee losse strengen, bij het afkoelen binden de primers daar aan en worden er nieuwe strengen aangemaakt. Als er maar een spoor van het virus aanwezig is in het monster, zal het erfelijk materiaal zich zodoende enorm vermeerderen. Dat is een signaal dat gebruikt kan worden voor detectie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content