Opinie

Smart industry niet zonder smart engineering

Joost Schut is medeoprichter van KE-Works en lid van het High Tech Software Cluster.

Leestijd: 3 minuten

Smart industry, industrie 4.0, internet of things, cyber-physical systems – iedereen heeft het over slimme systemen en over nieuwe businessmodellen op basis van services en informatie. In dit nieuwe paradigma kopen klanten niet van de plank, maar vragen zij een product dat is afgestemd op hun wensen. Anderzijds wordt productie hooggeautomatiseerd en slim. Wie moeten dat handen en voeten geven? Juist, de engineers.

Ontwerp en engineering van slimme systemen wordt steeds complexer om drie redenen. Een: klanten verlangen steeds complexere en op hun eisen afgestemde systemen. Twee: hooggeautomatiseerde productie vraagt om veel meer informatie die in het voortraject moet worden verwerkt en vastgelegd. En drie: van producenten wordt verwacht dat ze oplossingen leveren in plaats van producten. Ze dienen verantwoordelijkheid over de hele levenscyclus te nemen. Ook dat vraagt om het nemen van belangrijke keuzes in de engineeringfase.

Deze veranderingen zorgen ervoor dat het niet meer mogelijk is om op traditionele wijze het ontwerp- en engineeringsproces te beheersen. Zo zal ook het ontwerp- en engineeringproces zelf smart moeten worden. Dit vereist een nieuwe, integrale benadering met meer eisen die tijdens het ontwerp en de engineering moeten worden meegenomen. Je begint je af te vragen waarom het nog zo stil is in de wereld van ontwerp en engineering als het om smart industry gaat.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content