Technieuws

Smart grid-standaard voor praten via elektriciteitskabels goedgekeurd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De International Telecommunications Union (ITU) heeft het G3-PLC-communicatieprotocol voor energienetwerken via elektriciteitskabels tot standaard verheven. De G3-PLC-aanpak is gericht op smart grids, zowel kleinschalig in en om het huis als grootschalig tussen energiecentrales en -afnemers. Het G3-PLC-voorstel komt van halfgeleiderfabrikant Maxim, de Franse netbeheerder ERDF en de Franse elektronicafabrikant Sagemcom.

Voor smart-grid-toepassingen is uitgebreide communicatie nodig tussen alle spelers. Apparatuur moet met de energieleverancier afspreken hoeveel elektriciteit er wanneer wordt afgenomen. Met G3-PLC kan deze communicatie gewoon via de stroomkabels lopen.

Een van de sterke punten van G3-PLC is de robuustheid, waardoor het signaal zelfs door transformatoren heen intact blijft. Daardoor is er geen kostbare apparatuur nodig om de communicatie hier omheen te loodsen. De standaard werkt verder met relatief lage frequenties om interferentie met draadloze apparatuur en overspraak tussen kabels te vermijden. Het kan bovendien overweg met IPv6-verkeer voor het individueel aansturen van apparaten via internet, en is snel genoeg voor tweewegcommunicatie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content