Kort nieuws

Smart grid-regelsysteem UT krijgt vuurdoop in Duitsland

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

RWE, de moedermaatschappij van Essent, gaat het aan de UT ontwikkelde Triana-regelsysteem voor smart grids in de praktijk toepassen. Volgens Technisch Weekblad wordt het systeem geïntegreerd in het energienetwerk van een nieuw kinderdagverblijf, in het Duitse Haren. Het is daarmee de vuurdoop van Triana, dat al zeven jaar in ontwikkeling is bij de universiteit.

Het systeem is bedoeld om de vraag naar energie continu af te stemmen op het aanbod en kan daarbij schalen naar wijk- of stadsniveau. Daarvoor stelt het systeem voortdurend voorspellingen op over vraag en aanbod, en op basis hiervan plant het wanneer apparaten het beste aangezet kunnen worden. Eventuele afwijkingen van de planning worden vervolgens door de regelaars op lokaal niveau verwerkt.

In het kinderdagverblijf wordt Triana ingezet om het variabele energieaanbod van zonnepanelen en warmtepompen optimaal in te zetten. Het systeem wordt uitgerust met accu‘s om het energieaanbod te bufferen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content