Kort nieuws

Slimme verkeerslichten op Voorne-Putten

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De hoofdwegen tussen de gemeente Nissewaard op Voorne-Putten en Rotterdam krijgen op termijn slimme verkeerslichtinstallaties. Dat meldt het AD. De verkeerslichten staan in verbinding met de smartphones van automobilisten en de Verkeerscentrale en kunnen aan de hand van de geobserveerde drukte zelf bepalen wat het optimale moment is om te verspringen. Dit moet de doorstroming verbeteren voor de inwoners van Nissewaard, die van en naar Rotterdam veelvuldig in de file staan door storingen aan de nieuwe Botlekbrug en de Spijkenisserbrug.

Als tegemoetkoming betaalt Rijkswaterstaat namens de gemeente Nissewaard 25 duizend euro mee aan het project Talking Traffic. Hierin hebben automotive-, internet- en telecombedrijven en de verkeersindustrie hun krachten gebundeld om toepassingen te ontwikkelen en uit te rollen die de doorstroming en verkeersveiligheid verbeteren door continue begeleiding en ondersteuning onderweg. De ombouw van de verkeerslichten op Voorne-Putten is onderdeel van dit project.

Bij de nabijgelegen Calandbrug experimenteert Talking Traffic al met een oplossing die automobilisten omleidt bij naderende brugopeningen en -storingen. Ook dit systeem gebruikt smartphonegegevens van weggebruikers om de verkeersdrukte te bepalen en op basis daarvan routes te adviseren die de files omzeilen. Als deze proef succesvol is, volgt uitbreiding naar de nieuwe Botlekbrug en de Spijkenisserbrug.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content