Profiel

Slimme upgrade voor dubbelglas

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

Nieuwbouw moet energieneutraal, dat is een eis die binnen een paar jaar ingaat. Een flinke opgave, want momenteel staan bedrijfsgebouwen bekend als energieslurpers. TU Delft-spin-off Physee neemt een veelgebruikt bouwmateriaal onder handen om dit mogelijk te maken: glas.

Het begon als een afstudeeronderzoek naar luminescente coatings waarmee ramen zonlicht kunnen omzetten in stroom. En ja, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo zijn nog steeds enthousiast over het idee en willen het met hun bedrijf nog steeds naar de markt brengen. Maar hun missie is ondertussen uitgegroeid tot een groter vraagstuk: hoe kan glas bijdragen aan energieneutraal bouwen?

Het heeft te maken met drie trends, legt Grapperhaus uit: ‘Door urbanisatie wordt er steeds meer gebouwd, er wordt steeds vaker glas toegepast omdat het een favoriet bouwmateriaal is onder architecten, en we zien dat gebouwen steeds slimmer moeten worden. Wij zijn ervan overtuigd dat glas als bouwmateriaal toe is aan een upgrade. Het moet energiezuiniger worden, misschien zelfs wel energie gaan opwekken. En omdat glas als enige in contact staat met zowel de buiten- als de binnenwereld, moet het ook gaan meten.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content