Slimme thermostaat volgt gebruiker via mobieltje

Reading time: 1 minute

Author:

Novay (het voormalige Telematica Instituut) is samen met Home Automation Europe uit Amsterdam en Rendo Duurzaam uit Steenwijk een praktijkproef gestart rond een thermostaat die schat wanneer de verwarming aanmoet. Het systeem houdt in de gaten waar de bewoners zijn aan de hand van hun mobieltje en leert bovendien hun gedrag om steeds beter te kunnen voorspellen wanneer de bewoner thuiskomt. Dit Geotherm-project wordt ondersteund door de provincie Overijssel.

Het project moet uiteindelijk leiden tot een lager energiegebruik en een groter comfort. De programmeerbare thermostaten van vandaag de dag lopen een vast programma af en spelen niet in op de behoeften van de gebruiker. Als die bijvoorbeeld een avond buiten de deur is, wordt het huis onnodig verwarmd. Aan de andere kant, als de bewoner een keer een uur eerder thuiskomt, staat de cv juist nog niet aan. Door de locatie van de bewoner te combineren met een lerend algoritme moet de verwarming precies op het juiste moment worden aangezet.

In de eerste fase van het project, die in september van start ging, worden gedurende acht weken bij tien huishoudens gedragspatronen verzameld met een mobieltje. Hiermee worden de algoritmes bijgeschaafd. Het systeem moet bijvoorbeeld leren voorspellen of iemand nog langs de winkel gaat vanuit zijn werk. In het tweede deel van de proef deze winter wordt er daadwerkelijk een thermostaat aangestuurd bij zo‘n 25 huishoudens.