Slimme ramen helpen klimaat binnen én buiten

Reading time: 1 minute

Author:

Promovendus Hitesh Khandelwal van de TU Eindhoven heeft een nieuw slag slimme ramen ontwikkeld, die infrarood licht doorlaten als het koud is en blokkeren als het te warm wordt. Zo kunnen gebouwen besparen op hun energierekening.

Het principe ontleende chemicus Khandelwal aan lcd-schermen. Hij sandwichte vloeibare kristallen die alleen ir absorberen – en volledig transparant zijn voor zichtbaar licht – tussen glas. De oriëntatie van de moleculen heeft echter grote invloed op het absorptiegedrag. Met een kleine spanning kan hun toestand worden geschakeld tussen grotendeels transparant of reflecterend. Deze spanning kan worden opgewekt met zonne-energie.

Uit simulaties samen met de Eindhovense faculteit Bouwkunde blijkt dat de slimme ramen de temperatuur vijf tot zes graden omlaag kunnen brengen in een warm klimaat. In een stad als Madrid, met warme zomers en koude winters, kan een energiebesparing van twaalf procent worden gerealiseerd.

Uit de TU Eindhoven ontstond eerder al Peer+, dat ramen kan ‘dimmen’. Deze spin-off werd overgenomen door Merck. De ramen met ingebouwde zonnecellen van het Delftse Physee zijn voor het eerst in gebouwen toegepast.