Opinie

Slimme energiemeters

Harmke de Groot is senior director perceptive systems for the internet of things bij Imec en Holst Centre.

Leestijd: 3 minuten

Inmiddels hebben meer dan drie miljoen huishoudens in Nederland een slimme elektriciteitsmeter. Veel mensen denken dat netbeheerders ons die dingen opdringen om van de dure periodieke fysieke uitlezing af te komen, maar er speelt veel meer. Met de opmars van elektrische auto’s aan de ene kant en lokale energieopwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen aan de andere kant zijn er veel meer piekbelastingen dan vroeger. Daarom is een gecentraliseerd elektriciteitssysteem tegen zijn beperkingen aan het aanlopen en hebben netwerkbeheerders behoefte aan meer gedetailleerde informatie.

Het probleem is: die informatie krijgen ze niet of nauwelijks. Netbeheerders hebben verbruiksgegevens nodig met een frequentie van minimaal een aantal keer per dag en liever nog elk kwartier, maar de meter wordt – mede onder druk van consumentenorganisaties – in Nederland nu standaard elke twee maanden uitgelezen. Sommige mensen willen helemaal niets delen en weigeren de meter. Zo kun je bij lange na niet een smart grid uitbouwen.

Daarom proberen netbeheerders ons voortdurend te overtuigen dat het goed voor ons is om een slimme meter te hebben en om die veel vaker dan eens per twee maanden meter uit te laten lezen. Maar hebben we er echt iets aan? Je kunt een applicatie installeren die helpt energie te besparen, een verbruiksmanager. Maar wie gebruikt zoiets het hele jaar door? Uit onderzoek blijkt dan ook dat zulke apps op termijn gemiddeld maar zo’n drie procent energiebesparing opleveren. Zorgelijker is dat als je via de app eenmaal een keer toestemming hebt gegeven om je energiegegevens uit te lezen, het naderhand nogal onduidelijk is wie deze toestemming heeft en of zij wel echt wordt ingetrokken als je bijvoorbeeld de applicatie verwijdert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content