Technieuws

Slimme brandmelder slaat geen vals alarm

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Siemens UK heeft een brandmelder met een neuraal netwerk ontwikkeld. Deze programmeerbare rookmelder snapt het verschil tussen brand, een sigaret of een stomende douche. Van de 96 duizend brandmeldingen die de Nederlandse brandweer in 2004 kreeg, was het in 55 procent van de gevallen vals alarm. Een groot gedeelte hiervan komt door brandmelders. Deze zijn gevoelig ingesteld om de veiligheid te garanderen, met als nadeel dat ze ook reageren bij onschuldige warmte- en rookbronnen zoals sigaretten of eten dat aanbrandt.

De Sinteso-brandmelder van Siemens bevat twee optische sensoren voor het waarnemen van rook en twee warmtedetectoren. De sensoren richten zich op de afmeting en kleur van de rookwolk, waarbij er een is gespecialiseerd in zwarte, dikke rook. Een neuraal netwerk in het apparaat integreert en analyseert de gegevens van de sensoren. Dit soort verwerkingssystemen is bij uitstek geschikt voor het ontdekken van patronen in data. Alleen bij onverwachte patronen slaat de melder alarm. Dit is voor elke omgeving anders. Het apparaat negeert stoom in de badkamer en stofwolken in een werkplaats.

Siemens begint in januari 2006 met de verkoop van de rookmelder aan bedrijven in Groot-Brittannië. Later wil het bedrijf het aanbod uitbreiden naar andere landen en de consumentenmarkt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content