Analyse

Slim meten met hindernissen

Joost Backus is op sabbatical in Berlijn.

Leestijd: 2 minuten

Onlangs bracht een event over smart metering meer dan zestig Duitsers en Nederlanders en zeven Nederlandse technologieaanbieders samen in de Berlijnse ambassade. Het seminar behandelde de laatste technologische trends en veranderingen in wet- en regelgeving op het gebied van slimme meters in beide landen. Belangrijkste conclusie: een echt intelligent stroomnet waarbij consument, netwerkbeheerder en energieleverancier meer inzicht krijgen in gebruik en mogelijkheden voor besparing en optimalisering kent nog vele valkuilen en problemen.

De Duitse wet schrijft voor dat vanaf 2010 bij nieuwbouw en renovatie alleen nog slimme meters ingebouwd mogen worden. De verdienmodellen voor consument en stroomleverancier zijn echter onduidelijk. Nieuwe meters vergen een extra investering, maar het is discutabel hoe die kosten zijn terug te verdienen. Een gemiddelde consument bespaart met een slimme meter slechts vijf tot tien euro per jaar – véél te weinig om de investering financieel aantrekkelijk te maken.

Smart metering is wel toepasbaar in niches, zoals intelligente kantoorgebouwen of vakantiehuisjes, maar de grote consumentenmarkt staat nog niet te popelen, zo werd in Berlijn nog maar eens duidelijk. Uit grootscheepse onderzoeken van Duitse verbruikersorganisaties blijkt dat veel klanten zich zorgen maken over het gebruik van metergegevens door hun leveranciers. En die leveranciers zouden in combinatie met smart metering eigenlijk een dynamische beprijzing moeten invoeren die afhankelijk is van capaciteit en tijd. Zolang die er niet is, hebben de consumenten er nog niet veel aan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content