Kort nieuws

‘Situatie NXP hopeloos’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De private equity-bedrijven onder leiding van KKR hebben een te hoge prijs betaald voor NXP en een cruciale inschattingsfout gemaakt bij het opzetten van de financiële constructie rondom het halfgeleiderbedrijf. Dat zei analist Jérôme Ramel van Exane BNP Paribas op het European Nanoelectronics Forum 2008 deze week in Parijs. ’Zelfs als NXP wordt opgesplitst, kan het bedrijf zijn schulden nog niet terugbetalen‘, aldus Ramel. Voor Freescale gaat hetzelfde op.

KKR en andere investeerders dachten dat NXP‘s beweging in de richting van het fablite-model grote besparingen zou opleveren. Uitbesteding van een deel van de productie aan foundry‘s zou immers de uitgaven drukken. ’Vanuit financieel oogpunt was er daarom geen enkele reden waarom NXP niet zonder schuld zou kunnen opereren‘, zei Ramel. Mede daarom hebben de private equity-spelers zich wellicht laten verleiden tot een hoge prijs, die zij zonder problemen op NXP dachten af te kunnen wentelen.

Nu de markt instort, wordt NXP geconfronteerd met de gevolgen van die hoge prijs. De eerste helft van 2008 gingen de Eindhovenaren ruim 800 miljoen in de min. En het einde is nog niet in zicht: het komende kwartaal verwacht NXP een omzetdaling van 25 procent. De gevolgen zijn bekend. NXP reorganiseert ingrijpend en zet wereldwijd 4500 man op straat.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content