Sioux wil flink groeien met Utrechtse vestiging

Author:

Reading time: 2 minutes

Sioux opent op 1 april zijn deuren in Utrecht. Onder de naam Sioux Automation Technology (AT) gaat het daar technische software ontwikkelen voor industriële en overheidsklanten in Midden- en Noord-Nederland. Wieger Cornelissen krijgt de leiding over de nieuwe vestiging, die het eerste jaar moet uitgroeien naar tien medewerkers en binnen vijf jaar zelfs naar honderd mensen. Dat zou een flinke groeispurt betekenen voor Sioux. Momenteel heeft het bedrijf ruim tweehonderd engineers in dienst, die opereren vanuit Eindhoven, Nederweert, Herentals en Moskou.

Ooit waren er nog twee vestigingen meer. ’Met Rotterdam wilden we het westen openbreken en met Sittard het leuke werk uit Aken naar de Limburgse medewerkers brengen. Dat avontuur is niet gelukt. Na 11 september wilden de klanten juist terug naar minder partijen. Toen hebben we besloten om ons te concentreren in Eindhoven. Dat vertellen aan de medewerkers vond ik een van de moeilijkste dingen in de geschiedenis van dit bedrijf‘, zei Sioux-CEO Hans Duisters begin vorig jaar in dit blad. ’Hier is de les dat we kennis geconcentreerd moeten opbouwen en niet versnipperd. Meerdere kantoren betekent meer infrastructuur en meer management. Allemaal overhead.‘

Waarom dan toch een nieuwe vestiging geopend in Utrecht? ’De timing is beter en we zitten in een betere positie‘, legt Duisters uit. ’Destijds waren er bijna geen vragen uit de markt en hadden we te weinig onderscheidend vermogen voor opdrachtgevers. Nu krijgen we heel veel verzoeken van boven de rivieren, die we niet kunnen invullen omdat we rond Eindhoven onze handen vol hebben en onze mensen niet graag ver reizen. Bovendien brengen we veel meer dan alleen detachering: we hebben meer ervaring met productontwikkeling en bieden bijvoorbeeld risicodeling.‘

Duisters begon Sioux in 1996 als pure detacheerder. Tegenwoordig is zeventig procent van de activiteiten dienstverlening (detachering, projecten en advies) en dertig procent productontwikkeling (allianties, licenties en platforms). Daarbij treedt het bedrijf steeds meer op als mede-investeerder in producten met een sterke businesscase. Dat deed het bijvoorbeeld bij de Phenom-tafelmicroscoop (inmiddels door Fei ondergebracht in de aparte bv Phenom-World) en de Lunaris-jettechnologie (door Océ uitgesponnen in Mutracx). Sinds de recente overname van NBG Industrial Automation uit Nederweert kunnen klanten bij Sioux ook terecht voor elektronicaontwikkeling. De dienstverlener heeft een jaaromzet van 16 miljoen euro en is werkzaam in de sectoren automotive, consumentenelektronica en telecom, gezondheidszorg en machinebouw.

Wieger Cornelissen is afgestudeerd als natuurkundig ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven. In de jaren tachtig en negentig bekleedde het nieuwe opperhoofd van Sioux AT diverse functies in de productontwikkeling bij Philips. Na zijn overstap naar Atos Origin in 1998 bouwde hij vanuit diverse managementrollen een uitgebreide ervaring op in de dienstverlening rond technische automatisering.