Achtergrond

Simulink blaast ademapparaat leven in

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

De populariteit van de oude vertrouwde blaasbalg om mensen te beademen, kalft snel af. Moderne beademingsapparatuur moet complexe therapieën kunnen verzorgen, met een beperkt aantal gegevens lekken opsporen en op de eigen ademhaling van de patiënt reageren. Dräger Medical in Best is de afgelopen jaren steeds meer gaan vertrouwen op automatische codegeneratie via Simulink-modellen voor zijn beademingsapparatuur. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, legt systeemengineer René Schott uit.

De verbrandingsmotor die mens heet, kan maar kort zonder toevoer van zuurstof. Stopt de aanvoer van verse lucht – of erger nog, de afvoer van gebruikte lucht – dan zal de motor gaan haperen en nemen de overlevingskansen snel af. Een reeks oorzaken, zowel acuut als chronisch, het ademhalingsapparaat verstoren. In dat geval is het zaak om op kunstmatige wijze de ademhaling op gang te houden. Het is een bekend beeld uit ziekenhuisseries; de patiënt op de ic-afdeling, vastgeknoopt aan allerhande monitoren, wordt met een rustig op een neer pompende beademingsmachine van de broodnodige luchtcirculatie voorzien. De laatste jaren zijn er echter verfijndere apparaten op de markt gekomen die de overlevingskansen kunnen vergroten en minder schade aanbrengen aan de luchtwegen.

Dräger Medical is gespecialiseerd in het ontwikkelen van dit soort geavanceerde beademingsmachines. Naast een ontwikkelafdeling bij de thuisbasis in het Duitse Lübeck, waar apparatuur voor in ziekenhuizen het levenslicht zien, heeft het bedrijf een vestiging in Best, die beademingsapparatuur ontwikkelt voor gebruik in ambulances en helikopters, patiëntentransport, eerstehulpafdelingen in ziekenhuizen en voor thuisgebruik. De connectie tussen die markten ligt niet zo voor de hand, maar hij is er wel. ’Dräger maakt van oorsprong de complexere ziekenhuisapparaten. Maar bij zowel emergency care als home care moet het apparaat vooral licht, klein en stroombesparend zijn. Bij home care heb je een enorme prijsdruk, soms wordt die apparatuur door de mensen zelf gekocht. Daar is het dus zaak om de complexiteit omlaag te brengen‘, legt René Schott, senior systeemengineer bij Dräger, uit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content