Simulator van Delftse spin-off verplicht voor Amsterdamse chirurg


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Als eerste ziekenhuis in Nederland stelt het AMC de gestandaardiseerde simulatietraining van TU Delft-spin-off Simendo verplicht voor chirurgen die worden opgeleid voor sleutelgatoperaties. Specialisten in opleiding die de training nog niet succesvol hebben afgerond, mogen de operatiekamer niet in.

Bij sleutelgatoperaties moet de chirurg zijn instrumenten bedienen via een lange buis die door een klein gaatje in de buikholte of de knie is gestoken. Het beeld komt van een eveneens via een sneetje ingebrachte camera. Dat maakt het opereren lastig: zijdelingse bewegingen worden door het scharnierpunt omgekeerd en verkleind, het zicht is niet direct en de krachtterugkoppeling minimaal.

Om hier handigheid in te krijgen, is oefening nodig. Vaak gaat dit simpelweg met een doos waar de instrumenten in worden gestoken. Chirurgen moeten hiermee simpele opdrachtjes uitvoeren zoals blokjes op elkaar stapelen. Een standaard curriculum met koppeling naar de praktijk en certificering ontbreekt echter. De laatste jaren is de wens hiervoor sterk gegroeid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt sinds enkele jaren zelfs als eis dat risicovolle ingrepen alleen mogen worden uitgevoerd als de chirurg kan aantonen dat hij bekwaam is.

Simendo (Simulator for Endoscopy), dat voortkomt uit de faculteit Biomechanische Engineering van de TU Delft, denkt dat gat te kunnen invullen. De simulator van het bedrijfje bestaat uit twee handvatten zoals de chirurgische instrumenten die hebben, gekoppeld aan een pc met een VR-omgeving. Via de computer kan een trainingsprogramma worden afgelopen en zijn uitgebreide rapportages op te stellen: welke tests worden succesvol afgerond, hoeveel tijd is daarvoor nodig, wat is de ’schade‘ aan het omliggende weefsel? Simendo biedt ook een webgebaseerde dienst om deze resultaten bij te houden.

Naast het AMC in Amsterdam lopen er ook programma‘s met het Simendo-systeem bij het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.