Topcolumn

Simplisties reveil

Marcel Pelgrom
Leestijd: 3 minuten

Wintertijd, ik zie er zo tegen op! Dat uurtje langer slapen is welkom, maar je moet wel opstaan om al die klokken een uur te verzetten. De klok op de oven bedien je door twee van de vier knopjes tegelijk in te duwen en de derde te draaien. Maar welke ook alweer? De wekkerradio heeft aparte knopjes voor de instelling van de klok en de twee wekstanden. Maar hoe vind je die miniknopjes in het schemerlicht? Het display in de auto heeft twee knopen voor wel vijf functies. Het kunnen er ook meer zijn. Die knoppen moet je een tijdje indrukken en dan gebeurt er (soms) wat. De telefoonklok staat bij ons al jaren op wintertijd, ongeveer zo lang als we de handleiding kwijt zijn.

De dvd-harddiskrecorder is dan een wondertje. Die gaat vanzelf om. Helaas moet dit machientje zo lang booten dat het programma vaak al is begonnen. Waar de vele kleine knopjes met rare symbooltjes op de afstandsbediening voor dienen, weet ik nog steeds niet. Laatst wilde ik wat foto‘s van een dvd op de harde schijf zetten. Zelfs met de papieren handleiding ernaast lukte dat niet.

We hebben de wereld verrijkt met prachtige elektronica, waarvan alleen de ontwerper de bedieningslogica begrijpt. De softe-warenjongens leveren de ene kreupele applicatie na de andere, en nu lijkt het bedieningsduiveltje ook in de harde waren gekropen. De consequenties worden zichtbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content