Kort nieuws

Simon Stevin Meester-prijs naar Delftse bioroboticaprof

Leestijd: 1 minuut

Technologiestichting STW heeft de Delftse hoogleraar mens-machinesystemen Frans van der Helm uitgeroepen tot Simon Stevin Meester 2012. Aan de titel is een onderzoekssubsidie van 500 duizend euro verbonden. De Simon Stevin Meester-prijs bekroont onderzoekers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vraagstukken en toepassingen, aldus STW.

Van der Helm (51) leidt in Delft de onderzoekersgroep Biomechatronica en Biorobotica. Hij is van origine bewegingswetenschapper en promoveerde in 1991 bij de TU Delft op een biomechanisch model van de schouder. Sindsdien publiceert hij onder meer over de biomechanica van armen, handen, ogen en de aanstruing van bewegingen vanuit de hersenen. De resultaten van dit onderzoek zet hij in voor de ontwikkeling van humanoïde robots en haptische interfaces. Hij is betrokken bij enkele bekende Delftse robots zoals Denise, Flame, Eva en Tulip.

Op het moment leidt Van der Helm twee landelijke STW-programma‘s: Neurosipe, dat nieuwe instrumenten en technieken ontwikkelt voor de diagnose en de monitoring van aandoeningen aan het zenuwstelsel, en H-haptics, waarin een nieuwe generatie haptische feedbacksystemen ontwikkeld wordt. Eind vorig jaar ontving hij ook een ERC Advanced Grant om samen met Gert Kwakkel van VU Medisch Centrum verbeterde eeg-methoden te ontwikkelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content