Simon Stevin Gezel-prijs voor verbeteren zonnecellen

Reading time: 1 minute

Author:

Op het jaarlijkse STW-congres vorige week heeft Wieteke de Boer van de Universiteit van Amsterdam de Simon Stevin Gezel-prijs gewonnen. De net gepromoveerde onderzoekster krijgt de prijs voor haar STW-onderzoek naar silicium nanokristallen, die efficiënter met fotonen kunnen omspringen dan bulksilicium en zodoende het warmteverlies van zonnecellen kunnen beperken. Dat zou het maximale rendement kunnen tillen naar 45 procent.

Op de bijeenkomst in Nieuwegein werd ook een gevorderde STW-promovendus geëerd als Simon Stevin Leering. Deze prijs ging naar Kristian Göeken voor het ontwikkelen van een draagbaar detectieapparaat om tuberculose vast te stellen. In het ontwerp van Göeken reageren nanodeeltjes op genetisch materiaal van tuberculosebacteriën door van kleur te veranderen. Die kleurverandering is meetbaar en kan snel uitsluitsel geven over een eventuele tuberculosebesmetting.

Ook de Simon Stevin Meester-prijs werd uitgereikt in Nieuwegein. STW had al bekendgemaakt dat deze dit jaar naar de Twentse hoogleraar IC-ontwerp Bram Nauta zou gaan.