Silicium wordt toch moe


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Experimenten aan het National Institute of Standards and Technology (NIST) hebben aangetoond dat silicium aan metaalmoeheid onderhevig is. Dat is opmerkelijk, want tot nu toe werd aangenomen dat het materiaal daar immuun voor is. Verscheidende testen onderschreven deze theorie. De Amerikaanse onderzoekers lieten echter zien dat silicium op microscopisch niveau wel degelijk scheurt wanneer het wordt blootgesteld aan een cyclisch krachtenspel. Dit resultaat heeft belangrijke consequenties voor het ontwerp van micro-elektromechanische systemen (Mems).

Recent Mems-onderzoek zette het NIST aan het denken. Er bleken namelijk scheuren te ontstaan in Mems-elementen, zoals microscopische kleine tandwieltjes. Er deden daarvoor twee verklaringen de ronde. De ene theorie ging uit van corrosie, een chemisch effect. De andere houdt frictie verantwoordelijk.

Silicium blijkt op microscopische schaal wel onder metaalmoeheid te leiden. Het NIST stelde een plakje silicium bloot aan een bolletje wolfraamcarbide onder een cyclische gevarieerde druk. De toenemende schade na 1000 (a), 5000 (b), 20.000 (c) en 85.000 (d) cycli is duidelijk zichtbaar. De witte lijn is de berekende contactcirkel tussen bol en oppervlak.

De Amerikanen voerden twee experimenten uit. In de eerste drukten ze een drie millimeter grote bol van wolfraamcarbide met constante druk op een plakje kristallijn silicium. Dit bleek na enkele dagen geen spoor van scheurtjes op te leveren, waardoor de corrosietheorie niet erg waarschijnlijk lijkt. Wanneer dezelfde test echter bij de helft van de belasting werd herhaald met een cyclische krachtvariatie, ontstonden wel defecten. De onderzoekers concludeerden hieruit dat de oorzaak mechanisch is.

Het NIST-team denkt zijn resultaten te kunnen begrijpen aan de hand van schuifkrachten die optreden tussen verschillende kristallagen. Op macroscopische schaal spelen deze krachten nauwelijks een rol bij de conventionele testmethodiek. Daarom werd bij silicium ook nooit metaalmoeheid geconstateerd.

De Amerikaanse wetenschappers zeggen dat Mems-ontwerpers in het vervolg maar beter rekening kunnen houden met het fenomeen als ze niet voor vervelende verrassingen willen komen te staan.