Technieuws

Silicium hersensensor verdwijnt vanzelf

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse en Koreaanse onderzoekers beschrijven in Nature dat het mogelijk is om biosensoren te maken uit silicium die binnen enkele weken volledig oplossen in het lichaam. In hun experiment implanteerden ze sensoren in de hersenen van ratten om de druk en temperatuur in de gaten te houden. Na drie weken waren die volledig verdwenen. Dergelijke systemen zouden gebruikt kunnen worden om hersenletsel na een ongeluk te monitoren; de druk moet de eerste weken in de gaten worden gehouden, maar op termijn kunnen geïmplanteerde systemen infecties veroorzaken terwijl een tweede operatie om ze te verwijderen risico met zich meebrengt.

Om het silicium oplosbaar te maken in lichaamsvloeistoffen, wordt het zeer dun of poreus gemaakt. Daardoor ‘verweert’ het met een snelheid van enkele nanometers tot enkele micrometers per dag. De onderzoekers gebruikten daarnaast dunne magnesiumstructuren en de oplosbare kunststof plga. De levensduur kan vervolgens worden opgerekt door de sensor in te pakken in een laagje siliciumoxide dat eerst moet oplossen voordat de sensor zelf aan de beurt is.

Volgens de onderzoekers is hun sensorarchitecuur in principe ook geschikt voor het meten van andere parameters zoals pH, beweging of vloeistofstromen. Ze moeten echter eerst een manier vinden om de meetgegevens door te sturen; tot nu toe gebruikten ze nog gewoon draadjes of een niet-oplosbaar radiocircuit om de oplosbare sensoren uit te lezen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content