Technieuws

Silicium CMos-klok gaat strijd aan met kwarts en Mems

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Amerikaanse Integrated Device Technology (IDT) heeft een silicium CMos-oscillator op de markt gebracht met een frequentienauwkeurigheid van 100 ppm. Het device kleiner is dan de traditionele interne chipklok gebaseerd op kwartskristal en verbruikt minder vermogen dan Mems-oplossingen. IDT zegt al 3,2 miljoen stuks verkocht te hebben en plant volgend jaar een exemplaar te lanceren met een nauwkeurigheid van 50 ppm.

Als leverancier van het referentiesignaal waarmee digitale circuits worden gesynchroniseerd, zijn oscillatoren een essentieel elektronisch component. Ze kunnen echter niet geïntegreerd worden op chips of in een CMos-proces en moeten dus als apart component op de printplaat worden geplaatst. En dat in een tijd van de systeemchips (Soc), waarin steeds meer functies op de die worden gecombineerd.

Omdat wel integreerbare elektrische oplossingen in het verleden niet konden voldoen aan de eisen van chipmakers, richtten onderzoekers hun pijlen op Mems-oscillatoren. Onder meer NXP zette hier mensen op. Naar nu blijkt, kunnen met de juiste foutencorrigerende circuits bewegende delen – hoe klein ook – achterwege blijven. Niet alleen IDT wist dat te bewijzen, ook het Delftse Dimes deed dat. Het onderzoeksinstituut gooide het over een thermische boeg.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content