Siemens snijdt in ongezonde Healthcare-tak

Reading time: 1 minute

Author:

Siemens snoeit fors in zijn tak voor diagnostische apparatuur en stopt met deeltjesversnellers voor de behandeling van kanker. Tot twaalfhonderd banen – zes tot acht procent van het totaal – staan op het spel, alle uit het eerste segment; voor de vierhonderd werknemers uit de kankertherapie zoekt Siemens een vervangende functie binnen het bedrijf. De operatie wordt ingegeven door de tegenvallende resultaten van de Healthcare-poot in het laatste kwartaal.

Waar Siemens‘ zeer succesvol is met zijn beeldvormende scanners, worstelt het al langer met de tak voor diagnostische apparatuur. In 2006 en 2007 investeerde het bedrijf miljarden om hierin een wereldspeler te worden. In de VS kocht het Diagnostic Products Corp (DPC) voor bijna anderhalf miljard euro en Dade Behring voor vijf miljard. Daarnaast telde het 4,2 miljard euro neer voor de Diagnostics-tak van het Duitse Bayer. Op dit moment vertegenwoordigt de tak iets minder dan een derde van de inkomsten uit de totale Healthcare-poot. De winstgevendheid bleef de laatste jaren echter achter en vorig jaar moest Siemens de business al met 1,4 miljard euro afwaarderen.

Door af te slanken en de productie deels over te hevelen naar lagelonenlanden, wil Siemens de marges opkrikken. Naast bezuinigen zegt het bedrijf overigens ook te willen investeren in R&D op het gebied van medische diagnostiek. Het waarschuwt wel dat het nog even zal duren voordat de tak succesvol zal zijn.