Siemens: hallo spoorautomatiseerder, dag sorteersystemen en Osram-aandelen

Reading time: 1 minute

Author:

Siemens koopt Invensys Rail, een Britse specialist in softwaregebaseerde signalering en besturing op het spoor. Tegelijk zet het Duitse concern zijn sorteersystemen voor bagage, pakketjes en post in de etalage. Beide acties zijn onderdeel van het Siemens 2014-programma om de kernactiviteiten te versterken. In een ongerelateerde zet heeft het bedrijf aangekondigd een fors deel van Osram cadeau te doen aan aandeelhouders in aanloop naar de afsplitsing.

Invensys strijkt 2,2 miljard euro op voor zijn spoorautomatiseringsdivisie, die een jaaromzet heeft van (omgerekend) ruim 950 miljoen euro en 3200 namen op de loonlijst heeft staan. Siemens brengt de activiteiten onder in zijn Rail Automation-business, onderdeel van de Mobility and Logistics-divisie in de Infrastructure & Cities-sector van het concern. De aandeelhouders van de Britse moeder moeten de verkoop nog wel goedkeuren.

Aan sorteersystemen werken bij Siemens 3600 mensen, die samen zo‘n negenhonderd miljoen euro omzetten. Volgens het bedrijf is het onderdeel een van de toonaangevende spelers in post-, pakket- en bagageverwerking. Toch wil het van de nichebusiness af omdat die vanwege zijn uitgesproken mechanische karakter niet past bij de andere activiteiten in de Infrastructure & Cities-sector.

Osram komt volgend jaar lente op eigen benen te staan. Nu doet het moederbedrijf alvast 80,5 procent van de verlichtingsdochter van de hand door aandeelhouders één aandeel Osram te schenken per tien aandelen Siemens. Na deze actie heeft het zelf nog een belang van zeventien procent; de resterende tweeënhalf procent heeft het fonds van zijn gepensioneerde werknemers in bezit.