Siemens en MCA zetten parallellisatiebibliotheek online

Reading time: 1 minute

Author:

Siemens heeft een referentie-implementatie als opensource vrijgegeven van de Multicore Task Management Api (Mtapi) van de Muticore Association. De bibliotheek valt onder een BSD-licentie, waardoor de software ook zonder problemen bruikbaar is in commerciële projecten. Op het moment is de software bruikbaar onder Windows en Linux, maar volgens de Multicore Association is het niet ingewikkeld om deze naar andere platformen te porten.

De Multicore Association publiceerde de Mtapi-specificatie vorig jaar als de laatste van de drie ‘funderings’-standaarden; waar de Mcapi zich richt op communicatie en de Mrapi op het beheer van hardwarebronnen, biedt Mtapi een model om rekentaken op te delen. Het streven van de Mtapi is om een universele oplossing te bieden voor alle vormen van multicore en parallellisatie, maar wel specifiek voor het embedded domein – de bestaande raamwerken richten zich vooral op desktop- en servertoepassingen.

Mtapi is geïnspireerd op een bibliotheek die Siemens ontwikkeld had voor interne doeleinden. Het bedrijf heeft zijn implementatie nu online gezet als onderdeel van een groter pakket voor het programmeren van multicoretoepassingen in C en C++. Naast Mtapi bevat dit Embedded Multicore Building Blocks-pakket (EMB2) basisalgoritmes, datastructuren en raamwerkcode.

De huidige versie ondersteunt alleen homogene-multicoresystemen. Een update volgend jaar moet ook ondersteuning toevoegen voor heterogene architecturen. De broncode is te vinden op Github.