Achtergrond

Shoppen in de RTOS-showroom

Nieke Roos
Leestijd: 8 minuten

Van oudsher richt de keuze voor een realtime besturingssysteem zich sterk op de technische aspecten. Tegenwoordig zitten de grote verschillen met name in de additionele functionaliteit en de beschikbare tooling. Deze ontwikkeling vraagt een steeds bredere focus voor de RTOS-selectie. De onvoorspelbare factoren die de keuze beïnvloeden, moeten we daarbij proberen te elimineren.

Na ruim drie jaar met veel plezier in mijn Golf te hebben gereden, mag ik nu een nieuwe leaseauto bestellen. In tegenstelling tot de vorige keren heb ik besloten aandacht te geven aan de selectie. Het gehele aanbod van de leasemaatschappij heb ik ingevoerd in Excel. De laatste updates krijg ik mee in de discussies met mijn collega‘s. Deze gesprekken zijn niet alleen informatief maar bij tijd en wijle ook emotioneel en onnavolgbaar. Terug op mijn plaats besef ik dat veel aspecten in de selectie van de nieuwe auto overeenkomen met de keuze van een RTOS.

Het aanbod aan accessoires en functies die op en in de auto zijn te bestellen, groeit snel. Voor een realtime besturingssysteem is dit niet anders. Voorheen bestond een tijdkritisch systeem uit een kleine kernel met als enige taak scheduling. In de loop der tijd is de functionaliteit echter uitgebreid en zijn diverse services en applicaties toegevoegd, zoals bestandssystemen, communicatiestacks en (embedded) webservers. Voor alle populaire processoren zijn inmiddels board support packages (BSP‘s) beschikbaar. Deze trend zet door: diverse RTOS-leveranciers leveren bijvoorbeeld complete middlewareoplossingen voor het afspelen van audio en video.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content