Kort nieuws

Sha-1-breker CWI wint grote prijs van Google

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

CWI-cryptograaf Marc Stevens krijgt een prijs ter waarde van vijftigduizend dollar van Google. De zoekmachinegigant beloont hem voor zijn werk aan het breken van Sha-1, het hashing-algoritme dat lange tijd ten grondslag lag aan de meeste cryptografische protocollen op het internet. Al in 2005 werd duidelijk dat het algoritme cryptografisch niet op orde is, en in 2010 werd besloten tot uitfasering ten gunste van opvolgers Sha-2 en Sha-3. Stevens en zijn collega’s toonden vorig jaar aan dat praktisch misbruik mogelijk is voor een realistisch budget. Dat bracht de vervanging in een stroomversnelling, alhoewel het algoritme nog steeds op veel plaatsen gebruikt wordt.

Stevens ontvangt de prijs binnen het Faculty Research Awards-programma van Google. Het is niet de eerste keer dat hij in de prijzen valt met zijn werk, in 2008 kreeg hij de Afstudeerprijs van de TUE voor zijn scriptie waarin hij problemen met MD5 blootlegde. Twee jaar geleden kreeg hij een Veni-beurs van NWO.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content