Achtergrond

Servicegeoriënteerd programmeren in radarsystemen

Jasper Gielen, Pepijn Noltes
Leestijd: 8 minuten

Bij Service-Oriented Architecture denken velen vrijwel direct aan een enterprise-gerichte, trage Soap-oplossing waarbij meerdere systemen XML uitwisselen over het internet. Het is echter ook toepasbaar op kleinere schaal en zelfs voor realtime embedded systemen. In dit artikel laten Jasper Gielen en Pepijn Noltes zien hoe Thales dit aanpakt.

Binnen de afdeling Processing van Thales in Hengelo ontwikkelen we onder meer software voor radars die hun toepassing vinden in systemen voor defensie en veiligheid. Een van de aandachtspunten is hoe we de softwarearchitectuur van de sensoren naar een volgend niveau kunnen brengen. Naast de continue zoektocht om efficiënter te kunnen ontwikkelen en nieuwe technologieën snel en adequaat te kunnen inzetten, is er de wens om de functionaliteit dynamisch herconfigureerbaar te maken. Dit maakt het mogelijk om sensoren te ontwikkelen die – in gedegradeerde vorm – blijven werken als een deel van de processinghardware beschadigd raakt. Om dit te realiseren, onderzoekt Thales het gebruik van een servicegeoriënteerde manier van programmeren.

Bij servicegeoriënteerd programmeren komt functionaliteit tot stand door een samenspel van services. Wat een service precies aanbiedt, staat beschreven in een zogeheten servicecontract (Figuur 1). Een systeem is niet langer een statische integratie van devicedrivers en softwaremodules, maar een dynamisch geheel van geselecteerde en/of beschikbare services. Doordat deze onafhankelijk van elkaar opereren, zijn ze ook los van elkaar te ontwikkelen en te testen. Daarmee is de functionaliteit eenvoudig uit te breiden, bijvoorbeeld bij veranderende klantwensen (Figuur 2).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content