Kort nieuws

Semico: ‘Energieoogsten wordt snel een miljardenmarkt’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het idee om devices te voeden met energie die ze oppikken uit hun omgeving staat volgens Semico Research aan de vooravond van een groeispurt. Tussen nu en 2020 zullen halfgeleiderfabrikanten op dit gebied een jaarlijkse omzetgroei zien van ruim zeventig procent naar 3 miljard dollar. Aanjagers van de trend zijn smartphones, automotive toepassingen, wearables en andere consumentenelektronica.

Devices die omgevingsenergie oogsten zijn een aantrekkelijk alternatief voor exemplaren gevoed met batterijen, die vroeg of laat een keer vervangen moeten worden. Tegenwoordig zijn ic’s voor zaken als het verzamelen, bewerken en verzenden van gegevens zuinig genoeg om het met de kleine beetjes verzamelde energie te doen.

Er zijn echter wel meer componenten nodig dan voor een batterijgevoed exemplaar; naast de daadwerkelijk ‘oogster’ is er een convertor, stroommanagement-ic, microcontroller en een manier om de energie op te slaan nodig. ‘Er beginnen zich ecosystemen af te tekenen van halfgeleiderfabrikanten rond de opkomende markt voor energieoogsten’, zegt Tony Massimini van Semico Research. ‘Het middelpunt van deze ecosystemen wordt vaak gevormd door leveranciers van stroomcomponenten. Zij vormen partnerschappen met makers van energieoogsters en leveranciers van batterijen en andere onderdelen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content