Kort nieuws

Semi ziet forse dalingen chipmachinemarkt in 2008 en 2009

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

De markt voor chipmachines daalt dit jaar met 28 procent. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen leveranciers van halfgeleidermachines volgend jaar nogmaals een forse daling van 21 procent voor hun kiezen. Semi, de organisatie voor chipmachinefabrikanten, bracht deze trieste cijfers op Semicon Japan naar buiten.

Analisten van Semi verwachten dat de apparatenmarkt pas in 2010 weer aantrekt, met 31 procent. Semi-topman Stanley Myers onderstreepte echter dat we niet te veel waarde moeten hechten aan de cijfers. Semi baseert zijn verwachtingen op eerdere recessies in de halfgeleidermarkt, want onder de huidige economische omstandigheden valt er op de IC-productiemarkt op de korte en middellange termijn geen pijl te trekken.

Semi zegt dat fabrikanten in 2008 naar verwachting voor 30,9 miljard dollar aan chipmachines zullen omzetten, tegen 42,8 miljard dollar in 2007. Daarvan is het segment voor waferprocesapparatuur het grootste. Deze markt, waarop fabrikanten als Applied Materials, ASMI, KLA en Lam actief zijn, zakt dit jaar met 28 procent naar een niveau van 23 miljard dollar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content