Kort nieuws

Semi vreest opnieuw forse daling fabuitgaven

Leestijd: 1 minuut

Belangenvereniging Semi voor halfgeleidermachinebouwers vreest dat chipfabrieken dit jaar een nieuw dieptepunt zullen bereiken in hun uitgaven aan machines en apparatuur. Uit een voorlopige analyse blijkt dat fabs vorig jaar 31 procent minder spendeerden dan in 2007. Het lijkt erop dat 2009 een vergelijkbaar scenario gaat brengen, met een daling naar om en nabij de 16 miljard dollar. Dat is het laagste niveau in tien jaar.

De daling is niet gelijk verdeeld over de verschillende werelddelen. In Europa en het Midden Oosten kunnen machinefabrikanten nulgroei of iets beter verwachten. Dat is een fors contrast met de twee grootste markten Japan (meer dan 50 procent daling) en Korea (ongeveer 40 procent daling). Europa is in vergelijking met deze Aziatische landen een kleinere afzetmarkt, maar groot genoeg voor Semi om zich er zorgen over te maken.

De recessie rijdt de chipindustrie op alle fronten in de wielen. Bestaande fabrieken hebben geen behoefte hun capaciteit uit te breiden, plannen om nieuwe productiefaciliteiten te bouwen worden op de lange baan geschoven, foundry‘s hebben moeite orders binnen te slepen en snijden in de capex, en vooral geheugenmakers sluiten hun 200 mm-fabs.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content