Redactioneel

Selffulfilling prophecy

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

NXP begint aan een nieuw hoofdstuk. Private equity heeft zich, acht jaar nadat het een aandeel van 80,1 procent in Philips’ chipdivisie had genomen, teruggetrokken uit het bedrijf. Tijd dus om de balans op te maken.

Bij de afsplitsing werden de activiteiten in 2006 gewaardeerd op 10,6 miljard dollar inclusief schuld. Tegenwoordig heeft het in New York genoteerde NXP een marktkapitalisatie van 15 miljard dollar, maar volgens de financiële websites ook een schuld van 5,4 miljard dollar. Die schuld is van vergelijkbare orde als de schuld die de private-equity-eigenaren destijds op de balans van NXP parkeerden: 5,1 miljard dollar. De omzet van Philips Semiconductors, ten slotte, bedroeg in 2005 5,9 miljard dollar. In 2014 was dat 4,9 miljard dollar. Op het eerste gezicht heeft acht jaar private equity NXP dus bepaald niet vooruitgeholpen. Het bedrijf is gekrompen, behalve waar je dat zou willen.

Hebben we hier te maken met een staaltje roofkapitalisme? Hebben KKR en consorten lekker gecasht, terwijl NXP werd uitgekleed en duizenden NXP’ers hun baan verloren? Mijn suggestie zou zijn om nog vijf tot tien jaar te wachten met een eindoordeel, maar ik sluit niet uit dat het overwegend positief uitvalt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content