Scrummen

Author:

René Raaijmakers is directeur van Techwatch en hoofdredacteur van Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

Het is me altijd al opgevallen. Wat lijkt software ontwikkelen toch veel op artikelen schrijven en bladen maken. Van werken met deadlines en requirements tot het over de muur smijten van code (tekst) bij de testers (de eindredactie).

Zelfs de beroepsziekten komen aardig overeen. Journalisten en softwareontwikkelaars: geef ze ruim de tijd en ze steken pas echt de handen uit de mouwen als de deadline dringt. En als ze wel op tijd klaar zijn, dan gebruiken ze de resterende tijd om hun product nog mooier te maken dan nodig is. Journalisten en softwareontwikkelaars zijn, om zo te zeggen, net mensen. Dan hebben we het niet eens over de bugs die journalisten soms produceren. Na schijnbaar kleine uitglijders in de nieuwste release (het nieuwste nummer) zijn ze soms dagen zoet om de zaak weer recht te breien.

Sinds begin dit jaar is onze redactie behept met het moderne gedoe dat u vast ook uit uw eigen ontwikkelpraktijk kent. De heren redacteuren scrummen elke morgen. Bij ons wil dat zeggen: ze doen het als onze aanjager Pieter op het werk is. Zo niet, dan wil iedereen nog wel eens stug doortypen, zonder het nieuws te evalueren, keuzes te maken en deadlines te prikken. Herkent u het? Gelukkig is Pieter er vrijwel altijd.

Scrummen is al ouder dan de informatietechnologie. In de dagbladwereld heet het redactieoverleg. Daar kraken we de harde noten. Wat moet er die dag op de voorpagina? Boven of onder? Welk nieuws blijft liggen? Op de redactie van Bits&Chips zorgt dit proces er nu al een tijdje voor dat onze website pico bello up-to-date is en we dagelijks een overzicht genereren van het belangrijkste technische en zakelijke nieuws in de hightechindustrie.

Deze nieuwe mallemolen zou ons begin dit jaar in staat stellen om dagelijks een nieuwsbrief te genereren (in alle wijsheid hebben we besloten dit terug te brengen tot twee keer per week). De dagelijkse nieuwsstroom op onze website is er wel. Voor mensen die sneller een seintje van ons willen, zijn er RSS-feeds.

Overigens kwam de nieuwsbrief pas begin september op gang. De afgelopen weken hebben we de verzending laten groeien. Tegen de tijd dat deze Bits&Chips verschijnt, ontvangt iedereen van wie we een e-mailadres hebben de nieuwsbrief, in totaal naar schatting zesduizend mensen (ga eventueel naar www.bits-chips.nl om u aan te melden).

Tjonge, ik heb wel een heel lange aanloop nodig om to the point te komen. Eén keer per jaar veroorloof ik me om het in deze column over ons eigen bedrijf te hebben. Wat ik nu graag aan u lezer kwijt wil is dat we stevig investeren in internet- en informatietechnologie. Ik zie het als een verrijking van onze kernactiviteit: informatievoorziening en kennisuitwisseling voor hoogopgeleide professionals en beslissers in de hightechindustrie.

Ben ik bang dat dit de kwaliteit en de nieuwswaarde van onze bladen aantast? Nee. Met een snelle nieuwsvoorziening via mail kunnen we onze lezers juist sneller informeren en achtergronden geven bij het nieuws. Onze uitgave op papier met interviews, trendverhalen en achtergronden blijven voor driekwart uniek. Een kwart van de informatie hebben velen bij de verschijning al gezien, maar ik weet dat een groot deel van de lezers een tweewekelijks overzicht toch op prijs stelt. Overigens zijn na publicatie in Bits&Chips alle artikelen in het webarchief te raadplegen – een service die we al jaren leveren en die de waarde van het blad ook nooit heeft aangetast.

Internettechnologie omarmen is alles of niets. Als je het doet, dan moet je het goed doen. Immers, een nieuwsbriefje versturen kan iedereen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de inhoud. Of wij daar het verschil maken, laat ik de komende jaren graag aan uw beoordeling over.

Het deed ons in ieder geval veel goed dat bijna een kwart van u de afgelopen maand op ons lezersonderzoek reageerde. De resultaten van dat onderzoek zijn binnenkort bekend. Alvast veel dank voor uw positieve reacties, kritische opmerkingen en adviezen. Het helpt ons om Bits&Chips nog beter te maken.