Technieuws

Schizofrene supergeleider pikt fouten uit kwantumberekeningen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Fysici van Princeton University hebben in Nature Physics een supergeleider met twee gezichten beschreven. Bij de gebruikelijke temperaturen tegen het absolute nulpunt ondervinden elektronen geen enkele weerstand in de kern, maar wel een beetje aan het oppervlak, dat zich als een metallische geleider gedraagt. De topologische supergeleider zou wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn in een langgezocht identificatiemechanisme voor fouten in kwantumberekeningen.

Dat mechanisme leunt op zogenaamde Majorana-fermionen, een speciaal type elementaire deeltjes die nog nooit experimenteel zijn waargenomen. Een topologische supergeleider, in contact gebracht met een al even exotische topologische isolator, zou er echter een ideale kraamkamer voor moeten zijn, denken de Princeton-onderzoekers. Zij publiceerden vorig jaar al over een topologische isolator.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content