Technieuws

Schijnwerpers even op samengestelde halfgeleiders

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

’Galliumarsenide (GaAs) wordt altijd voorgesteld als hét materiaal van de toekomst, maar nooit als hét materiaal van nu‘, schrijft Mike Mayberry in een gastbijdrage op het corporate blog van Intel (blogs.intel.com). Mayberry leidt de Components Research-groep van de chipgigant, die onderzoek doet naar alternatieven voor silicium in de chipmakerij. Hij schrijft dat zijn opmerking over GaAs natuurlijk een grapje is, maar wel eentje met een kern van waarheid. Twee recente ontwikkelingen, waarvan eentje uit Mayberry‘s eigen doos en de andere van het Amerikaanse Technology and Devices International (TDI), deden even aan de actualiteit van het geintje twijfelen.

De eerste vastestoftransistoren waren gemaakt van germanium. Het was zelfs tot in de jaren zeventig het dominante materiaal in de nog bescheiden halfgeleiderindustrie. Pas toen er adequate zuiveringsmethodes ten tonele verschenen, nam silicium het stokje over. Toch dachten veel onderzoekers en bedrijven in de jaren tachtig dat ook silicium uiteindelijk het onderspit zou moeten delven. Zij tipten de samengestelde halfgeleiders GaAs als de opvolger. Iedereen weet hoe dat is afgelopen.

Dat silicium nog altijd hét dominante materiaal in de halfgeleiderindustrie is, heeft onder meer te maken met de overvloed aan zand en de gemakkelijke verwerking. Bovendien waren er al miljarden in siliciumtechnologie gepompt. Bijzonder handig is ook de eigenschap van silicium om een laagje siliciumdioxide aan zijn oppervlak te vormen. Deze isolator vormde decennialang de scheiding tussen stuurelektrode en siliciumsubstraat. Het materiaal was dus een fundamenteel onderdeel van de transistor. Pas recentelijk heeft hafniumoxide die rol overgenomen in de meest geavanceerde processoren, maar ook die technologie kan niet zonder een laagje siliciumdioxide om de laagjes goed op elkaar te laten aansluiten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content