Redactioneel

Schering en inslag in de lithobusiness

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

In een euforische stemming maakte ASML vorige week zijn cijfers over 2006 bekend. De omzet steeg met 42 procent naar 3,6 miljard euro en de winst bereikte een recordhoogte van 625 miljoen euro. De presentatie had wel wat weg van de presentatie begin 2001, toen de machinefabrikant onder Doug Dunn recordcijfers neerzette: 2,18 miljard euro omzet en 347 miljoen euro winst. De machinebouwer ging in de tussentijd door een diep dal, maar zet zes jaar later bijna verdubbelde cijfers neer.

Wat zijn de verschillen? In januari 2001 was Doug Dunn het goudhaantje. Dit jaar gaf topman Eric Meurice aan zijn financiële rechterhand Peter Wennink het podium om de schitterende resultaten te presenteren. Meurice toont zich bescheiden. De Fransman schijnt overigens ook goed overweg te kunnen met Martin van den Brink, de technologieman die ASML in werkelijkheid runt en wat mij betreft de echte ster van dit feestje.

Nog een verschil. ASML heeft voor de presentatie van de jaarcijfers het mondaine Krasnapolsky in Amsterdam intussen ingeruild voor Veldhoven. Gebouw 7 om precies te zijn, het fort aan de A67 waar topingenieurs veel van ASML‘s lithografische en mechatronische snufjes bedenken. Het lijkt een detail, maar is toch een wezenlijk verschil. Toen een journalist in de zaal aan Meurice vroeg of hij ’in navolging van verschillende beursgenoteerde bedrijven‘ ook dacht om het hoofdkwartier naar Amsterdam te verhuizen antwoordde hij stellig: ’In Amsterdam vind je niet zoveel technologie als in het zonnige Veldhoven. Dat idee komt niet bij ons op.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content