Scheepsrecht

Reading time: 3 minutes

Author:

Het centrum van het e-reader-universum, zo werd er twee jaar geleden wel geopperd, zou in Eindhoven liggen. Maar liefst drie Philips-spin-offs, Polymer Vision, Irex en Liquavista, zouden met hun technologie groot worden in deze ontluikende markt. Afgelopen jaar moest dat beeld drastisch bijgesteld worden. Irex ging halverwege 2010 failliet gegaan en de brokstukken werden grotendeels gekocht door een Aziatisch technologiebedrijf. Daarmee volgde het de voetsporen van Polymer Vision, dat negen maanden ervoor min of meer hetzelfde lot had ondergaan, terwijl Liquavista tijdens de crisis flink had moeten saneren.

Drie keer blijkt nu toch scheepsrecht. Niemand minder dan Samsung heeft in december de investeerders uitgekocht en het bedrijf overgenomen. Opnieuw gaat de technologie richting het Oosten, maar dit keer met opgeheven hoofd. Een bedrag is niet bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat de Koreanen flink in de buidel hebben getast voor de Eindhovense technologie. Liquavista blijft als zelfstandig onderdeel in Eindhoven en medeoprichter Johan Feenstra neemt de rol van CEO over van Guy Demunck.

Het was juist Demunck die in 2009 werd binnengehaald om de e-reader-strategie uit te werken. Liquavista dacht bij zijn verzelfstandiging in 2006 dat het met zijn technologie een mooi aanbod had voor monochrome horlogedisplays en ander klein grut wat van kleur moest kunnen verschieten. Halverwege 2009 realiseerde het dat de marges hierop te dun waren en verlegde het bedrijf de koers radicaal naar e-reader-schermen. Met een verse zak geld en CEO.

Samsung wil de technologie nu snel gaan gebruiken voor e-readers en tablets. Vooral die laatste markt is iets waar de Koreanen serieus op inzetten. Na de introductie van de Ipad, waarmee tablets definitief voet aan grond kregen, was Samsung de enige die snel met een serieuze concurrent kwam, de Galaxy Tab. De Liquavista-schermen passen daar uitstekend bij: ze zijn snel genoeg voor video, maar ze verstoken minder energie en kunnen in volle zon gelezen worden. (Leuk weetje: een paar weken vóór Apple de Ipad onthulde, kondigde Microsoft al de tablet-revolutie aan. Tijdens zijn keynote op de CES toonde Steve Ballmer verschillende modellen met Windows 7. De bediening van een muisinterface via een touchscreen bleek echter een worsteling en de markt is deze tablets al lang weer vergeten.)

De tekenen wijzen erop dat de Liquavista-schermen onder de vleugels van de nieuwe eigenaar een grote vlucht zullen nemen. De kans is groot dat ze ook buiten Samsungs eigen apparaten terecht komen. Het bedrijf levert immers ook lcd-panelen aan anderen en Liquavista sluit niet uit zijn technologie aan derden te licenseren.

En hoe zit het dan met Polymer Vision en IRX Innovations, de doorstart van Irex? Beiden gebruiken elektronisch papier. Irex onderscheidt zich door de hoge kwaliteit van de displays. De Polymer Vision-schermpjes zijn oprolbaar. Maar het is de vraag of de kans voor elektronisch papier niet vervlogen is. De prijzen voor de e-papier-gebaseerde readers, dé gadget van 2009, kelderden het afgelopen jaar dramatisch. De consument kiest massaal voor de tablet-computer. Die biedt eigenlijk hetzelfde als een e-reader, maar kan ook het web op en filmpjes tonen. De batterijduur steekt weliswaar ongunstig af tegen e-papier, maar zolang het apparaat het een dag uithoudt, lijkt niemand daar mee te zitten. ’s Avonds kan die toch weer aan de oplader.