Achtergrond

Scade genereert automatisch realtime autosoftware

Freddy Feenstra is senior consultant bij Centric TSolve.

Leestijd: 4 minuten

Bij de ontwikkeling van realtime software coderen we vaak nog handmatig. In de concurrentieslag met de lagelonenlanden hebben we tools nodig die de productiviteit en betrouwbaarheid vergroten. Hoewel de softwareontwikkeling niet heeft stilgestaan, zorgt de onbekendheid ervoor dat we niet voldoende gebruikmaken van nieuwe mogelijkheden zoals automatische codegeneratie.

Voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie instrumentenpanelen voor auto‘s besloot onze opdrachtgever om de software uit te besteden naar het oosten. Bij het maken van de specificaties bleek het correct berekenen van het benzineverbruik echter zeer lastig. Behalve de berekening van de hoeveelheid brandstof in de tank vallen hier ook gerelateerde functies onder zoals de afstand die de bestuurder nog kan afleggen met de huidige tankinhoud en het rijgedrag. Dit zijn complexe algoritmes met veel parameters. Het exact specificeren van de eisen onder alle mogelijke condities bleek moeilijk. Vanwege de grote kans op fouten in specificaties, mogelijke communicatieproblemen en te weinig specifieke kennis, was het te riskant dit deel uit te besteden.

Om de algoritmes efficiënt en betrouwbaar te ontwikkelen, hebben we gekozen voor Scade. Dat is een grafische tool van Esterel Technologies die automatisch realtime code genereert. Vanwege het betrouwbare resultaat vindt het gereedschap zijn toepassing vooral in de lucht- en ruimtevaart.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content