Samsung combineert DVD-standaarden

Reading time: 1 minute

Author:

Samsung wil volgend jaar een dvd-speler op de markt brengen die geschikt is voor zowel Blu-ray als HD DVD. De strijd tussen de twee onverenigbare DVD-standaarden is nog altijd niet beslist. Aan de ene kant staan bedrijven als NEC, Sanyo en Toshiba volledig achter HD DVD. In het andere kamp zetten onder meer Matsushita, Philips en Sony hun kaarten op Blu-ray. Beide technologieën gebruiken blauwe lasers bij het lezen en schrijven; de schijfstructuur en software verschillen echter sterk.

Samsung zegt niet langer op een uitslag te willen wachten. ’We juichen een standaard van harte toe‘, aldus Gee Sung Choi van Samsungs CE-poot. ’Als die echter niet komt – en daar begint het op te lijken – brengen wij een geïntegreerde oplossing. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar in 2006 moeten we daar toch in geslaagd zijn.‘

Het zou geen primeur zijn als rivaliserende standaarden allebei op de markt verkrijgbaar zijn. Jaren geleden moest Betamax van Sony het afleggen tegen de andere videotechnologie VHS. Als het Samsung lukt een apparaat te bouwen dat overweg kan met beide DVD-initiatieven, heeft het een goede kans om als lachende derde uit het strijdgewoel naar voren te komen.