Interview

Samenwerking in space

Nieke Roos
Leestijd: 8 minuten

In de ruimtevaartsector is het samenwerking wat de klok slaat: tussen bedrijven onderling, met kennisinstellingen en de overheid, nationaal en over landsgrenzen heen. Bart Reijnen van Dutch Space geeft een kijkje in de keuken.

Eind januari staat de Vega-raket van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa op de planning om voor het eerst op te stijgen vanuit Frans-Guyana. Doel van de missie is om kleine en middelgrote satellieten los te laten voor aardobservatie en wetenschappelijke doeleinden. Bij Dutch Space kijken ze met spanning uit naar de lancering van de Vega, en dan met name naar het moment dat de viertrapsraket zijn eerste trap afwerpt. Het conische element dat dit onderste deel met de rest verbindt en het mechanisme dat ze in de ruimte van elkaar scheidt, komen namelijk uit de keuken van het Leidse bedrijf.

De tussentrap is ruim twee meter hoog, drie meter in doorsnede, gemaakt van 7,5 millimeter dik aluminium en bedekt met wit gecoate platen kurk. De structuur bestaat zelf weer uit twee afgeknotte kegels op elkaar, een grote basis en een kleinere top, die aan elkaar vastzitten met een aluminium strook van 3,5 mm dik. Aan de binnenkant van deze richel loopt een ring met slechts zeven gram van een hoogst explosief goedje, het zogeheten pyro cord.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content