Opinie

Samen ontwikkelen = ontwikkelingssamenwerking?

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

Op de morgen dat ons nieuwe kabinet naar buiten treedt, is de lucht een beetje grauw. Op deze grauwe morgen zit ik in de trein naar de European Microwave Week in Amsterdam. Ik heb het idee, maar dat kan gerust een projectie van mezelf zijn, dat ook de reizigers steeds grauwer worden naarmate we dichter bij station Rai komen. Gaan ze een beetje gebukt onder alle economische beslommeringen? Ook de pers is niet echt blij deze morgen. In het FD en de NRC niet veel kleurrijk nieuws, de Telegraaf kopt ’Snijkabinet‘.

In alle drie de kranten heb ik uitgebreid zitten bladeren. Wat is nu het grote plan voor onze economie? Wat wordt daar nu onze missie? Dat we gaan sparen, is wel duidelijk. Maar waar gaat de rit naartoe, wat zijn de bakens voor de toekomst? Ik heb nog nooit een onderneming zien overleven met enkel sparen als toekomstvisie. Sparen, oké, maar dan wel ook nieuwe plannen ontwikkelen, nieuwe markten aanboren, enthousiast de bakens verzetten, een richting bepalen. In de kranten deze grauwe morgen echter niets van dit alles. Zelfs het FD wijdt geen woord aan de economie.

Een paar weken later. Ik ben op de Electronica-beurs in München. In een van de hallen ontwaar ik een zeeblauwe stand met ’Ministry of Foreign Affairs‘ in witte letters erop geschilderd. Super, actie, denk ik nog, wat goed zeg, Nederland staat er. Dichterbij zie ik echter een hele stand vol Indiase bedrijven. Wat krijgen we nou? Al snel wordt me duidelijk dat het een stand is van het Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden, dat valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het foldertje lees ik dat dit CBI trots is om elf Indiase ondernemingen te introduceren op de Europese markt. Van enige andere collectieve Nederlandse deelname op de beurs is geen sprake.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content