Your cart is currently empty!
Rustiger dvd’s kijken door schatting beeldcomplexiteit
Bij het vertalen van gecodeerde videogegevens naar uitgangssignaal gelden strikte deadlines, want gemiste frames vallen direct op. De onderdelen voor consumentenapparatuur moeten echter zo goedkoop mogelijk zijn en fabrikanten kunnen niet de meest krachtige processoren inzetten. Clemens Wüst deed bij Philips Research onderzoek naar een efficiënte aansturing van decoderingsalgoritmes.
Televisies, settopboxen en dvd-spelers staan voor de uitdaging om gecomprimeerde en soms ook versleutelde videogegevens tientallen keren per seconde om te zetten in een beeld. Omdat de apparaten steeds flexibeler moeten zijn, verschuift die taak van dedicated hardware naar het softwaredomein. De benodigde rekenkracht kan aanzienlijk verschillen per frame en het is niet kosteneffectief om apparatuur uit te rusten met genoeg rekencapaciteit voor elk mogelijk scenario. Als het systeem echter niet op tijd is met het ontcijferen van een frame, kan dat leiden tot flikkeringen in het beeld.
Clemens Wüst deed bij Philips Research onderzoek naar dit dilemma. 29 november 2006 promoveerde hij aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU Eindhoven met het proefschrift ’Intelligent control for scalable video processing‘. Wüst ging uit van het decoderen van een MPeg-videostroom, die bestaat uit individuele frames. Hiervoor ging hij aan de slag met schaalbare videoalgoritmes: als het niet lukt om een beeld op tijd te ontcijferen, kan het systeem ervoor kiezen de beeldkwaliteit te verlagen, waardoor er minder rekenkracht nodig is. De gebruiker ziet dat, maar het valt aanzienlijk minder op dan het missen van een deadline.