Technieuws

Runtime fouten afvangen werkt beter dan redundantie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het FP7-consortium Desyre denkt na drie jaar sleutelen dat haar aanpak voor fouttolerante socs superieur is aan de bestaande aanpakken. De deelnemers bouwden een heterogeen netwerk van normale, foutgevoelige cores op en gebruikte runtime monitoring om fouten te omzeilen. Dat leverde kleinere, zuinigere, snellere of meer betrouwbare socs op. Het consortium, dat zich specifiek richtte op de medische sector, stond onder leiding van de Zweedse Chalmers University. Vanuit Nederland werkten het Enschedese Recore Systems en Neurasmus uit Rotterdam mee.

Missiekritieke systemen zetten een combinatie van speciale procestechnologieën en redundantie in om fouttolerantie te bereiken in hun ic’s. Dergelijke procestechnologieën zijn echter kostbaar en redundantie drijft de kosten verder op. Bovendien kunnen dergelijke systemen niet profiteren van de nieuwste procestechnologieën. Schaling naar kleinere chipstructuren zorgt juist voor een toename van de foutgevoeligheid.

Het Desyre-consortium lost dat probleem op door een kleine en simpele fouttolerante processor de regie te laten voeren over een heterogene multicore processor in standaard, foutgevoelig, cmos. Het consortium plaatste cpu’s, dsp’s en applicatiespecifieke ip-blokken in een netwerk-op-chipconfiguratie. Elk element is voorzien van features om de eigen prestaties te beoordelen. Op het moment een fout ontdekt wordt, verplaatst de software in het missiekritieke gedeelte deze taak naar een core die het wel goed doet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content